fbpx ...

Pierwsza kolacja degustacyjna

25 listopada 2021 w restauracji Rusałka ugościliśmy Was w niezwykły sposób.  Dość tajemnicze i nieco lakonicznie brzmiące menu degustacyjne miało zaskakiwać. I zaskakiwało!

Na początek świeczka z masła, w którym – po roztopieniu – zanurzało się buraczany chlebek…A potem…. szachownica z galaretek zalewana transparentną „pomidorową”, pianka z mohito, tatar w rożkach z ciasta filo, ciasteczkowe śnieżynki…. A w międzyczasie dużo wspaniałego jedzenia!

Widok ze smakiem

Nasze motto „widok ze smakiem” zyskało nowe znaczenie. Już nie tylko przepiękne widoki jeziora za oknem restauracji ale szalone, zaskakujące widoki na talerzach.  Hitem były słodkości ukryte w prawdziwym leśnym runie, z którego unosiła się poranna (a może wieczorna?) mgła….

Ale przede wszystkim uczta smaków. Ciekawe smaki ukryte w każdym najmniejszym kęsku, łączone w niespodziewany sposób, dobrane tak, by cały posiłek był opowieścią, a momentami przygodą. Zabawa w odkrywanie smaków, zgadywanie składników, czasem niemożliwe bez wskazówek kelnerów.

Kulinarna przygoda

Ale dlaczego w ogóle kolacja degustacyjna? To swego rodzaju święto dla restauracji, wizja szefa kuchni stworzona wyłącznie na tą okazję, popis jego umiejętności kulinarnych i fantazji. Pozwala oderwać się od codziennej gastronomicznej rutyny, wyzwolić kreatywność całego zespołu restauracyjnej kuchni.

Dla Gości – wyjątkowe przeżycie kulinarne, doznanie, kulinarna przygoda. Dania, przygotowane są przy użyciu wymyślnych technik kulinarnych, więc nie będzie ich można spróbować na co dzień. Kolacja degustacyjna to swego rodzaju kulinarny teatr – zdarza się tu i teraz i nigdy więcej w taki sam sposób się nie zdarzy. Może więc być nietuzinkowym sposobem na spędzenie czasu, celebracją ważnych chwil, wyjątkowym prezentem dla bliskiej osoby.

Zapraszamy na kolejną!

Menu pierwsza kolacja degustacyjna – 25 listopada 2021 roku, godz. 19.00

Amuse bouche

Przystawka: śledź / ryż / pomarańcza

Zupa: consome z pomidorów / wędzone warzywa / pierożek

Danie I: dorsz / soczewica / marchew / edamame / kawior

Intermezzo: mohito

Danie II: kaczka / burak / dynia / boczniak mikołajkowy / kapusta modra

Deser: beza / jeżyna / cynamon / malina

Petit fours

Inne wydarzenia

Warsztaty robienia pizzy w Rusałce

Kto powiedział, że aby zjeść pyszną, włoską pizzę trzeba wakacji w Toskanii lub chociaż weekendu w Rzymie?! Klimat dolce vita można z powodzeniem poczuć także w poznańskiej Rusałce.

czytaj dalej