X Kolacja degustacyjna
z pairingiem wina
28 listopada o GODZ. 19:00
Po raz dziesiąty i jubileuszowy chcielibyśmy pokazać Wam kawałek naszego świata, miłość do gotowania naszego Szefa Kuchni Arka Kulczyńskiego i pasję całego naszego zespołu.
Tym razem pod tajemniczym tytułem
Archiwum X
330 zł/os.
z pairingiem win
28 listopada
czwartek
godz. 19:00
515 930 533
| / fun eatery
Spytaliśmy naszego Szefa Kuchni skąd taki pomysł na kolację. Odpowiedział „To są dania o których już dawno myślałem i chciałem przygotować, ale czekałem na specjalną okazję… takie moje prywatne Archiwum X.”
Tak więc tego listopadowego wieczoru chcemy dać upust naszym kulinarnym fantazjom. To już dziesiąta nasza kolacja degustacyjna, więc musi być nadzwyczajna. Będziemy Was cieszyć i zaskakiwać, ale przede wszystkim chcemy was ugościć niezwykle – danie po daniu. Chcemy celebrować różnorodność składników i ich niepowtarzalne smaki.
Na stołach znajdziecie aromatyczne zioła, dojrzałe owoce oraz grzyby, które nadadzą potrawom głębi smaku i koloru.
Będzie też dynia, dziczyzna, a także nasze oryginalne kiszonki, marynaty i inne przetwory.
Każdy talerz to będzie zaskakujące małe dzieło sztuki, bo wierzymy, że jedzenie to nie tylko zaspokojenie głodu, ale przede wszystkim podróż przez smaki i emocje.
W cenę kolacji wliczona jest degustacja win specjalnie sparowanych z kulinarnymi niespodziankami. Do tego przystawki, desery i inne smakowitości, które istnieją wyłącznie w wyobraźni naszego Szefa Kuchni.
Ten wieczór będzie niezwykły!
330 zł/os.
z pairingiem win
28 listopada
czwartek
godz. 19:00
515 930 533
Chef Arkadiusz Kulczyński
Nasz rusałkowy Szef Kuchni. To on wymyślił nasze kolacje degustacyjne. Na kulinarnej nieskończonej wyobraźni Arka opieramy naszą radość codziennego prowadzenia restauracji, bo wiemy, że zawsze nas pozytywnie zaskoczy, że będziemy dumni z naszych dań, a Goście będą z radością do nas wracali. Pochodzi z Lubonia, a przez całą swoją gastronomiczną drogę związany jest z Poznaniem. Wcześniej szefował kuchni w Papierówce, Dymie na Wildzie, gotował też m.in. w Avocado, Sarbinowskiej i innych świetnych poznańskich restauracjach. W swojej kuchni poszukuje nieoczywistych połączeń, zaskoczeń w prostocie i radości z tworzenia dań 🙂
Menu
1. parmezan / chleb / jogurt / wędzony karp
2. kiełki / ogórek / mięta
3. grzyby shimei / ponzu / yuzu / śmietanka
4. czarna brioszka / łosoś / tuńczyk / bergamotka
5. dorsz / raki / szynka dojrzewająca
6. kaczka /wiśnie / piklowana dynia
7. ser krowi / grzyby / polska trufla / winogrono w piwie
8. ser kozi / burak / chrzan
9. dojrzewający ser owczy / risotto / topinambur / marynowana dynia
10. pomidor
11. przegrzebki / tapioka / dynia
12. dorsz / łosoś / tuńczyk / por / kuskus
13. kiszona cytryna
14. polędwica wołowa / grzyby / ogórek kiszony
15. comber z dzika / pasternak / burak / aronia
16. jabłko / gruszka / imbir / cukier
17. cynamon / pomarańcza / pomelo
18. miód / yuzu
19. petit fours
20. nasze nalewki
Czym jest kolacja degustacyjna?
Świeczka z masła, szachownica z galaretek zalewana transparentną „pomidorową”, pianka z mohito, wegański tuńczyk, błękitna tafla jadalnego szkła, mgła unosząca się z leśnego runa…. Już nie tylko przepiękne widoki jeziora za oknem restauracji ale szalone, zaskakujące widoki na talerzach. A przede wszystkim uczta smaków. Ciekawe smaki ukryte w każdym najmniejszym kęsku, łączone w niespodziewany sposób, dobrane tak, by cały posiłek był opowieścią, a momentami przygodą. Zabawa w odkrywanie smaków, zgadywanie składników, czasem niemożliwe bez wskazówek kelnerów.
Dla Gości
Dla Gości to wyjątkowe doznanie, kulinarna przygoda. Dania, przygotowane są przy użyciu wymyślnych technik kulinarnych, więc nie będzie ich można spróbować na co dzień. Kolacja degustacyjna to swego rodzaju kulinarny teatr – zdarza się tu i teraz i nigdy więcej w taki sam sposób się nie zdarzy. Może więc być nietuzinkowym sposobem na spędzenie czasu, celebracją ważnych chwil, wyjątkowym prezentem dla bliskiej osoby.
Dla nas
Kolacja degustacyjna – święto dla restauracji, wizja Szefa Kuchni stworzona wyłącznie na tą okazję, popis jego umiejętności kulinarnych i fantazji. Pozwala oderwać się od codziennej gastronomicznej rutyny, wyzwolić kreatywność całego zespołu restauracyjnej kuchni.
Wszystkie dostępne miejsca na kolację degustacyjną zostały zarezerwowane