Vi Kolacja degustacyjna
z pairingiem wina
19 października o GODZ. 19:00
Chcemy znów dać się poznać – od kuchni
Już po raz szósty chcielibyśmy pokazać Wam kawałek naszego świata, miłość do gotowania naszego Szefa Kuchni Arka Kulczyńskiego i pasję całego naszego zespołu.
Tym razem tematem przewodnim będzie
ZIEMNIAK CZYLI PYRA
Na co dzień pracujemy ze świeżymi produktami i staramy się korzystać z tego co nas otacza. Bawimy się nieoczywistymi połączeniami i próbujemy odkrywać nieoczywistości.
Ale przede wszystkim jesteśmy tutaj, w samym środku Poznania – nie ma lepszego miejsca, żeby zabawić się ziemniakami. A ponieważ październik to czas wykopków, kiedy wydobywa się to wielkopolskie złoto, uznaliśmy, że to właśnie najlepszy czas na przestudiowanie pyry.
Jesienią wszystko wokół wybucha niezwykłymi kolorami i daje nowe inspiracje. Z tych własnie powodów menu październikowej kolacji degustacyjnej będzie wypełnione zaskakującymi kolorami i smakami – ziemniaki żółte i fioletowe, czerwone i pomarańczowe. Brązowy wężymórd i polska trufla.
W cenę kolacji wliczona jest degustacja win specjalnie sparowanych z kulinarnymi niespodziankami. Do tego przystawki, desery i inne smakowitości, które istnieją wyłącznie w wyobraźni naszego Szefa Kuchni. Lody ziemniaczane? Cytrynowy śnieg? Sernik z lazura z piwem wiśniowym? Tak!
Ten wieczór będzie niezwykły!
315 zł/os.
z pairingiem win
19 października
czwartek
godz. 19:00
Chef Arkadiusz Kulczyński
Nasz rusałkowy Szef Kuchni. To on wymyślił nasze kolacje degustacyjne. Na kulinarnej nieskończonej wyobraźni Arka opieramy naszą radość codziennego prowadzenia restauracji, bo wiemy, że zawsze nas pozytywnie zaskoczy, że będziemy dumni z naszych dań, a Goście będą z radością do nas wracali. Pochodzi z Lubonia, a przez całą swoją gastronomiczną drogę związany jest z Poznaniem. Wcześniej szefował kuchni w Papierówce, Dymie na Wildzie, gotował też m.in. w Avocado, Sarbinowskiej i innych świetnych poznańskich restauracjach. W swojej kuchni poszukuje nieoczywistych połączeń, zaskoczeń w prostocie i radości z tworzenia dań 🙂
Menu VI kolacji degustacyjnej
Amuse bouche:
chipsy z octem z pędów sosny
burger z fioletowego ziemniaka i batata
Przystawka:
polska trufla
pyra z gzikiem i rzodkwią arbuzową
Zupa:
krem z ziemniaka i fenkułu / kaszanka naszej roboty na majonezie z bekonu
Danie główne I:
niespodzianka
Intermezzo
Danie główne II:
comber jagnięcy / wężymórd / gratin z żółtego buraka i czerwonego ziemniaka
Deser:
drzewko czekoladowe / wata cukrowa / lody z batata
Petit four:
liść z bezy z kremem z cynamonu / babeczka cytrynowa / sernik z sera lazur z miodem i ciemnym piwem wiśniowym
Czym jest kolacja degustacyjna?
Świeczka z masła, szachownica z galaretek zalewana transparentną „pomidorową”, pianka z mohito, wegański tuńczyk, błękitna tafla jadalnego szkła, mgła unosząca się z leśnego runa…. Już nie tylko przepiękne widoki jeziora za oknem restauracji ale szalone, zaskakujące widoki na talerzach. A przede wszystkim uczta smaków. Ciekawe smaki ukryte w każdym najmniejszym kęsku, łączone w niespodziewany sposób, dobrane tak, by cały posiłek był opowieścią, a momentami przygodą. Zabawa w odkrywanie smaków, zgadywanie składników, czasem niemożliwe bez wskazówek kelnerów.
Dla Gości
Dla Gości to wyjątkowe doznanie, kulinarna przygoda. Dania, przygotowane są przy użyciu wymyślnych technik kulinarnych, więc nie będzie ich można spróbować na co dzień. Kolacja degustacyjna to swego rodzaju kulinarny teatr – zdarza się tu i teraz i nigdy więcej w taki sam sposób się nie zdarzy. Może więc być nietuzinkowym sposobem na spędzenie czasu, celebracją ważnych chwil, wyjątkowym prezentem dla bliskiej osoby.
Dla nas
Kolacja degustacyjna – święto dla restauracji, wizja Szefa Kuchni stworzona wyłącznie na tą okazję, popis jego umiejętności kulinarnych i fantazji. Pozwala oderwać się od codziennej gastronomicznej rutyny, wyzwolić kreatywność całego zespołu restauracyjnej kuchni.
Zapisz się na kolację degustacyjną